Zomer in de Algarve

In eerdere blogs, waaronder “Op naar de 35” en “2020 | Wat een jaar“, schreef ik over de wens om te overwinteren of zelfs om te emigreren. De reden: mijn gezondheid. Ik voel me nu eenmaal veel beter in een droog en warm klimaat. Met name de luchtvochtigheid is van invloed op mijn pijn- en reumatische klachten, maar het onderdrukt ook mijn immuunsysteem. Ik heb absoluut geen problemen met Nederland, maar wel met het klimaat van ons “koude kikkerlandje”. Hoewel ik voor mijn gevoel de (chronische) ziekte van Lyme onder controle heb, ken ik in NL elke herfst en winter altijd een terugval.

Om die terugval beter op te kunnen vangen of, nog liever, te kunnen voorkomen ben ik aan het ontdekken welk klimaat en welk land het beste bij me past. Het zal een combinatie moeten zijn van 1) een gunstig klimaat en 2) leuke en goede woonomstandigheden. Deze zomer stond in het teken van het ontdekken van de Algarve, Portugal.

De Algarve

In het verleden ben ik vaker in de Algarve geweest om vakantie te vieren. Ik ben toen in plaatsen zoals Vilamoura, Ferragudo, Faro, Lagos en Albufeira geweest en had dus al wel een globale indruk van de Algarve. Met name de kustlijn van ruim 80km is een absoluut hoogtepunt van de Algarve. Deze kustlijn kenmerkt zich door rotspartijen afgewisseld met zandstranden en helder koel water vanuit de Atlantische Oceaan.

Gemiddeld is het zomers zo’n 23 graden en is het ’s winters 14 graden met meer dan 300 dagen zon per jaar. Verschillende medici roemen daarnaast de gezonde en schone lucht; er is immers bijna geen industrie en luchtvervuiling. Hierdoor is het een geliefde bestemming bij overwinteraars. Het zachte en droge klimaat heb ik zelf ook als zeer prettig mogen ervaren, hoewel de gevoelstemperatuur vanwege de wind enkele graden kouder kan aanvoelen (neem ’s avonds dus een trui of vest mee!).

Alvor

Deze zomer begon de reis in de Algarve in Alvor. Grenzend aan Portimao ligt dit authentiekere vissersdorp met haven en een mooi uitgerekt zandstrand. In het dorp zelf zie je nog restanten van Romeinse en Moorse invloeden. Met de oudste bar in Alvor naar mij vernoemd (zie foto hieronder) voelde ik me hier direct op mijn plek ;-).

Het toerisme in Alvor is een mengeling van Portugezen die vanuit het vaste land of het Noorden komen met Fransen, Engelsen, Duitsers en Nederlanders. In vergelijking met plaatsen als Albufeira en Portimao voelt het minder massaal en een stuk Portugezer aan. Op het strand zit of lig je vooral tussen de Portugezen.

Vanuit ons hotel konden we overal naartoe lopen. Vanaf het strand heb je goede paden die je via een binnenrivier naar de haven leiden (aanrader voor de lunch!). Alvor is een kleine, maar absoluut mooie en prettige plaats om te genieten van zon, zee, strand en lekker eten en drinken.

Food Tips:

– Restaurant O Navegador (authentieke Portugeze keuken)
– Restaurant Napoli (gerund door echte Napolitanen)

Impressie Alvor van “Jumping Places”

Lagos

Na 5 dagen in Alvor te zijn geweest, was het tijd om de rest van de familie in Lagos te begroeten. Met zijn 7-en (ma Irene, zus Susanne, zwager Steven, neef Diego, neef Cruz, nichtje Lily-Rose en ikzelf) hadden we een AirBnB gehuurd om met zijn allen in te verblijven. Op loopafstand van het grote Meia Praia strand en de haven + centrum van Lagos hadden we de ideale locatie.

Lagos kent een vrij karakter met duidelijke hippie-invloeden. Dit staat haaks tegenover het beruchte verleden van de stad met de eerste Europese overdekte slavenmarkt in 1444. Tegenwoordig dient het gebouw overig als museum. Met verschillende kleine stranden én het grote Meia Praia strand kun je als zon en zee liefhebber hier goed terecht.

De haven en het centrum kennen vele restaurants en bars. ’s Avonds lopen de straten in het centrum vol met toeristen die een drankje gaan doen. Er heerst dan een drukke, maar gezellige sfeer. Hoe ik dat weet? Naja… Misschien zeggen onderstaande beelden genoeg ;-).

Skydiven

Tussen bovenstaande beelden staat ook een “certificado de conclusao” ofwel een “certificate of completion”. Samen met Steven en Diego ben ik gaan skydiven! Op 4600m hoogte zijn we, met een instructeur, uit een vliegtuig gesprongen. Op recht kan ik dit een “once in a lifetime” ervaring noemen. Zo gaaf! De vrije val van een minuut was top! Toen eenmaal de parachute uitging had je ook een prachtig overzicht over de Algarve. Absoluut heel gaaf om mee te hebben mogen maken!

Waterfun

Met een zwager die een vaarbewijs heeft, konden we ook een boot huren. Een halve dag zijn we de Atlantische Ocean op gegaan. Gesterkt door hits uit onze favoriete film “Eurovision Song Contest: The Story of Fire Sage” (hilarische parodie op het songfestival), verkenden we de kustlijn vanaf open zee. En oh ja… We hebben ook nog even in een donut achter de boot gehangen ;-).

Fun

Met zijn ze(u)venen hebben we een heerlijke 2 weken in Lagos gehad. Uit eerdere bezoeken meende ik me te herinneren dat er veel Engelse toeristen in Lagos waren, dit was nu niet het geval. Misschien vanwege COVID-19? Er is voor eenieder genoeg te doen en de algehele vibe in Lagos is fijn. De haven biedt ook veel aan boottochtjes en excursies aan.

Overdag gingen wij vaak óf naar het Meia Praia strand of naar één van de kleinere stranden in en rondom Lagos. Het Meia Praia strand was rustig met genoeg vrije ligbedden te huur. Na goed gegeten te hebben, sloten we ’s avonds vaak met een Maceira brandy en een potje pokeren af.

Tips:

– Restaurant Delhi Dharbar (Indiase keuken)
– Slide ’n Splash Waterpark
– Skydive Algarve

Portimao

Na Lagos gingen mijn zus, zwager, neefjes en nichtje met de auto via Spanje en Frankrijk weer richting NL. Mijn moeder en ik gingen vanuit Lagos door naar Portimao. Portimao is eigenlijk opgedeeld in twee delen: de stad met het oude centrum en het Praia da Rocha strand met appartementen, hotels en toerisme.

Het Praia da Rocha strand is heel populair en druk. Maar er is meer dan genoeg ruimte om lekker het water in te gaan of een strandwandeling te maken. Aan het strand vind je verschillende restaurants, maar ik raad aan iets omhoog te lopen en de boulevard op te gaan voor een lekker restaurant of gezellig barretje.

Vanuit Portimao is het leuk om een keer per watertaxi een keer naar Ferragudo te gaan. Dit kleinere authentiekere plaatsje heeft een wat rustiger strand en een gezellig plein met restaurantjes.

Tips:

– Restaurant Shanghai (Chinese keuken)
– Restaurant Super Juice (Organisch eten en verse sapjes)
– W – Wine, food & friends (Uitgebreide wijnkaart; ook per glas)
– Restaurant Pizzeria La Dolce Vita (Beste pizza’s in Portimao)
– Hotel Villa Mariazinha (Uitstekend sfeervol boetiekhotel)

Faro

Wanneer je per vliegtuig naar de Algarve gaat vlieg je op Faro. Deze Portugese stad kent een rijke en lange historie. Uit archeologische vondsten is gebleken dat er in de IJzertijd al sprake was van een nederzetting. De stad diende later als handelspost van de Feniciërs en de Grieken.

Hierna namen de Romeinen het over als belangrijke nederzetting. Ruim 2000 jaar geleden werd er door diezelfde Romeinen een haven aangelegd. Na de Romeinen kwam de stad meermaals in andere handen waar je nog invloeden van terugziet. Deze invloeden bestaan uit Christenen, Moslims, Moren en Joden.

Fast Forward

Oké, even een fast forward naar 2021. Met het vliegveld is Faro een belangrijke stad voor het Portugese toerisme. De stad Faro is mooi en heeft genoeg om te zien. Liever even ontspannen? Dan kun je via watertaxi of via de brug naar het Praia de Faro. Vanaf dit strand kun je de vliegtuigen zien landen.

Vanwege deze positie in het toerisme zie je ook een internationaler karakter. Je komt er veel toeristen tegen, maar ook in de winkels en horeca merk je dat het internationaler gericht is met als voordeel dat iedereen goed Engels spreekt.

Gezondheid

Terugkomend op het doel van deze trip: gezondheid. De Algarve is prachtig en uitstekend geschikt als vakantiebestemming. Door het zachte en droge klimaat is het ook absoluut een kandidaat om te gaan overwinteren. Ik heb me er ook een stuk beter gevoeld dan in Nederland. Minder pijn- en vermoeidheidsklachten en algeheel fitter.

Met een ritme van ’s morgens en ’s avonds een paar uur werken en overdag buiten zijn en bewegen voelde ik me goed. Om het ook heel simpel te stellen: als ik de hele dag op slippers in mijn zwembroek en t-shirt kan doorkomen dan voel ik me top. Dit geldt niet alleen voor de Algarve in Portugal, maar ook voor andere landen en bestemmingen waar het klimaat droog en warm is. Zoals Australië of Spanje.

Tegen het einde van de vakantie speelde er ineens migraine op. Zonder duidelijke trigger kwam het toen ik op het strand lag op. Hier kwam ik na 1 dag gelukkig goed uit, om vervolgens na een paar dagen herhaaldelijk migraineaanvallen te krijgen.

Al enkele jaren heb ik eigenlijk geen last meer van deze migraineaanvallen, maar nu was het ineens terug. De meest herkenbare symptomen van migraine zijn:

– Hoofdpijn
– Overgevoeligheid voor licht en geluid
– Overgeven
– Visuele stoornissen (zoals wazig of vlekken zien)

In mijn geval, en dit zal voor veel mensen met migraine herkenbaar zijn, is er niets aan te doen. Behalve het “uitzingen” in een donkere slaapkamer. Hopen dat je in slaap valt en het daarna minder of weg is.

Thuiskomen

Deze migraine nam ik helaas mee terug naar Nederland. Het reizen met migraine ging gelukkig wel aardig, maar eenmaal thuisgekomen bleef ik dagenlang in en uit migraine vallen. Hierdoor heeft deze blog ook wat langer dan gepland op zich laten wachten. Met migraine weer in NL zijn betekende ook sociale activiteiten (verjaardagen, etentjes, etc.) weer af moeten zeggen.

Flink balen om weer even teruggeworpen te moeten worden… Juist na zo’n ontzettende goede fase en überhaupt de controle die ik al enkele jaren ken. Ik ben het vertrouwen in mijn lichaam en gezondheid niet kwijt, maar het is wel weer even een fysieke en mentale klap. Tegelijkertijd is het voor mij ook een extra bevestiging om er alles aan te doen om de gezondheidsomstandigheden zo optimaal mogelijk te houden.

Tot slot

Via een omweg en allerlei beschrijvingen van de verschillende plaatsen in de Algarve ben ik nu aan het eind toegekomen. Op de vraag of de Algarve overwinterings- of emigreerbestemming is heb ik nog geen antwoord. Daarvoor zal ik het eerst in de winterperiode moeten ervaren. Of het dan bijvoorbeeld warm genoeg is, of er voldoende leven is als er geen toeristen zijn?

Het zijn vragen, net als de vragen voor de verschillende eventuele woon- en werkvergunningen per land, waar nog antwoorden op gaan komen. Gezien het klimaat denk ik ook aan Zuid-Spanje. Als ik daar naartoe ga zal ik jullie weer meenemen in mijn bevindingen :-).

Voor nu bedankt voor het lezen! Wil je op de hoogte gehouden worden van mijn blogs? Schrijf je dan hieronder in op mijn nieuwsbrief.

Tot snel!