Ik heb dit keer wat speciaals met jullie te delen… Met mijn ziek zijn is het me voor het eerst, sinds mijn zusje Valerie 5 jaar geleden naar Australië is verhuisd, gelukt om haar op te zoeken. Voor mij een hele bijzondere reis…!

Reunited in Sydney

Het is altijd een droom van me geweest om mijn zusje in Sydney eens op te zoeken en Australië mee te maken. Van de vele verhalen heb ik altijd begrepen dat het een prachtig land is met veel diversiteit. Naast dat er zo’n beetje alle dodelijke dieren en insecten leven, is het ook een land met een goed klimaat en heeft het een speciale verhouding tussen de Aziatische rust en de Westerse georganiseerdheid. Daarbij schijnt Sydney een geweldige stad te zijn, of naja stad… Het heeft met een oppervlakte van 12368 km² bijna 10 keer de grootte van de provincie Utrecht (1386 km²).

Mijn zusje zei me al vaker dat ik Sydney geweldig zal vinden en het echt eens mee moet maken. Dat het klimaat me alleen al zoveel goed zou doen, maar ook dat ik de Australische cultuur heel prettig zal gaan vinden. Helaas was het voor mij de afgelopen jaren niet mogelijk om deze reis te maken. Fysiek was ik niet in staat om langer dan 3 uur in één stuk te vliegen en moest ik alleen daarvan al dagen bijkomen. Een combinatie waardoor ik Australië als onmogelijk zag. Met de gedachte “als het me al lukt zo lang te vliegen, dan nog moet ik weken bijkomen en kan ik niks ondernemen” heb ik het altijd afgehouden en als niet haalbaar gezien. Tot vorig jaar…

Na lang wikken en wegen ten aanzien van mijn ziektebeeld heb ik eind vorig jaar toch de knoop doorgehakt en de beslissing genomen om te gaan. Het gaat tenslotte al ruime tijd een stuk beter met me en ik voelde en voel me een stuk sterker. Wel maakte ik me zorgen om de pijn- en migraineaanvallen die ik vaak tijdens het vliegen heb en over de lengte van de vlucht. Met tips van mijn behandelend TCM arts en van familie ben ik op zoek gegaan naar een airline met comfortabele stoelen en naar een traject om de reis op te kunnen breken.

Al snel viel mijn oog op Singapore Airlines. Een airline met een goede reputatie en ruime (premium) economy stoelen. Mijn moeder Irene en ik besloten voor Singapore Airlines te kiezen en een stopover van 2 nachten op de heenweg en 4 nachten op de terugweg op Singapore te houden. Op deze manier hoefden we niet met een overstap direct door te vliegen en had ik even de kans om te herstellen van de eerste heen- en terugvlucht. Daarbij is Singapore ook gewoon een leuk land / stad om even te zien, waarover later meer ;-).

Voordat het zover was moest er het een en ander worden uitgezocht. Te beginnen met mijn Chinese Kruiden. Met de scherpe douane-regels van met name Australië had ik hier een medisch paspoort voor nodig. Om een lang verhaal kort te maken; ik heb besloten de kruiden niet mee te nemen. Niet omdat ik bang was voor oponthoud bij de douane, maar omdat ik eraan twijfelde of ik ze wel echt nodig had. Met de jaren heb ik geleerd om zo efficiënt mogelijk met mijn energie om te gaan, me in te stellen op activiteiten en om (pijn)klachten te controleren. Dit doe ik onder andere door middel van ademhalingsoefeningen en mediteren. Klinkt misschien wat vaag en zweverig, maar het is niet meer dan de rust in mezelf vinden om mijn lichaam te kalmeren.

Singapore

Na een lange vlucht (14u) vanaf Amsterdam was ik blij verrast toen mijn moeder en ik op Singapore landden. Wat een prachtig vliegveld! Schoon, ruim, netjes en veel faciliteiten voor reizigers die moeten wachten: o.a. een gratis bioscoop, een vlindertuin, een entertainment deck met allerlei game consoles en een hotel met zwembad die je per uur (tegen betaling) kunt boeken. Het vliegveld is iconisch voor hoe goed georganiseerd en netjes Singapore is.

Bij aankomst in het hotel (08:00u) bleek onze kamer nog niet gereed en besloten we om ons om te kleden en bij het hotelzwembad de tijd te doden. Fysiek ging het bovenverwachting goed met me en was ik de vlucht goed doorgekomen. Natuurlijk is reizen wel vermoeiend en had ik daar wel last van, maar ik had geen karakteristieke zenuwpijn- en migraineaanvallen. Wat was dat een opluchting…! Ik was dan nog wel niet in Sydney, maar dat deze lange vlucht me goed was af gegaan voelde als een overwinning!

Na 2 dagen prettig in het Katong-district te zijn verbleven vlogen we door naar Sydney. Een vlucht van 8 uur die uiteindelijk anderhalf uur langer duurde doordat we niet konden landen vanwege de storm. Op de dag van aankomst was het weer in Sydney totaal omgeslagen van 45 graden zon naar storm en 20 graden. Ook deze vlucht verliep bovenverwachting goed! Bij aankomst stond mijn zusje Valerie ons op te wachten. Waar ik normaal op Schiphol sta om haar te verwelkomen of uit te zwaaien, was het nu andersom.

Sydney

Eenmaal aangekomen in Sydney was het weerzien met mijn zusje heel emotioneel. Er ging van alles door me heen. Allereerst de blijdschap om Valerie weer te zien, maar daarnaast ook zoveel andere emoties. Een gevoel van overwinning ten aanzien van de ziekte, een geloof dat mijn zware ziektedagen definitief achter de rug zijn en een gevoel van thuiskomen. Gelukkig heb ik Valerie de afgelopen jaren wel periodiek in Nederland gezien, maar nu was ik er dan eindelijk. In Sydney… In Australië… Aan de andere kant van de wereld. Het onmogelijke heb ik dan toch mogelijk gemaakt. Het er alleen al zijn voelde als een persoonlijk wonder.

Voor ons verblijf in Sydney hadden we 2 Airbnb’s geboekt. Voor mijn zus Susanne, die later in zou haken, hadden we al eerder voor ons gezamenlijk verblijf een Airbnb geboekt en later voegden we daar een 2e aan toe voor de dagen dat mijn moeder en ik er nog alleen zaten. Voordat we in gingen checken bij onze Airbnb gingen we eerst langs het huis van Valerie en haar vriend Pat. We hadden het huis al wel op foto en video gezien, maar een echte impressie heb je toch pas als je het zelf van dichtbij ziet en meemaakt.

Wat opviel is dat de stijl van de huizen niet te vergelijken is met bijvoorbeeld Nederland. De mix van koloniale Engelse en moderne woningen hebben echter 1 ding gemeen. Qua breedte zijn ze smal, maar qua hoogte zijn ze wel hoog. Los van het reliëf in Sydney is dat ook vanwege het gebrek aan woonruimte. Het is dan ook niet ongebruikelijk dat een huis meerdere woonlagen heeft. Het leuk ingerichte huurhuis van Valerie en Pat is gesitueerd in een leuke en mooie wijk genaamd Balmain. Wat me hieraan met name aansprak is dat je op loopafstand een park hebt en je vanuit daar naar de kustlijn kunt lopen om te zwemmen in een afgeschermd zeewaterzwembad genaamd Dawn Fraser Baths. Hoe geweldig is om het elke dag met een paar minuten lopen een duik in de zee te kunnen nemen!

Dat de Australiërs ondanks de drukte van Sydney en toenemende woonbehoefte trouw blijven aan de natuur is iets wat ik ontzettend kan waarderen. Overal door Sydney heen heb je goed onderhouden en schone parken met bomen die honderden, zo niet duizenden, jaren oud zijn. Waar de natuur wel is aangetast wordt hard gewerkt om deze te herstellen met de originele flora en fauna. Er worden bomen en planten herplant die er oorspronkelijk hebben gestaan en dieren zijn beschermd. Het tekent voor mij het Australische respect voor de natuur.

Stranden

Dat Sydney aan het water ligt is iets waar je niet aan ontkomt. Het wereldbekende Harbour Bridge en het Sydney Opera House zien we geregeld op tv langskomen. Met het drukke verkeer ben je vaak sneller om een ferry te pakken, dan om een auto te pakken. Op het water keek ik mijn ogen uit. Ik zou een hele dag op een ferry kunnen zitten om te genieten van het spectaculaire uitzicht, het varen en het lekkere weer. Per ferry kun je gemakkelijk bij de verschillende stranden van Sydney komen. Omdat foto’s meer zeggen dan duizend woorden, hierbij een overzicht.

Watson’s Bay
Bronte Beach
Bondi Beach

Food & Drinks

Voor wie me op Instagram volgt zal het geen geheim zijn dat ik een liefhebber van speciaalbier ben. Op zulke mooie stranden drink ik dan ook graag een lekker biertje in de zon. In Australië is er meer dan genoeg keuze. Wat opvalt, maar dit is wel te begrijpen, is dat het allemaal bieren zijn die een laag alcoholpercentage hebben en fris van smaak zijn. Met name de IPA’s en de XPA’s zijn goed vertegenwoordigd. In Sydney zijn er veel brouwerijen te vinden die naast het brouwen van eigen bieren ook een bar of restaurant zijn. Zo heb je bijvoorbeeld Squire’s Landing, tegenover het Sydney Opera House, met een uitgebreid terras.

Goede bieren met nog betere namen 😉

Voor Sydney geldt verder dat men graag van het leven geniet. Na werk lopen de vele bars en restaurants vol en het is dan ook heel gezellig om buiten de deur te eten. Met de hoge prijzen in de supermarkten wordt er ook vaak voor gekozen om af te halen of thuis te laten bezorgen. Je hebt hier in vooral de keuze tussen allerlei Aziatische keukens. Een selectie van wat we allemaal voor lekkers hebben gegeten en gedronken is te vinden op mijn Instagram account -> Food and Drinks.

Per ferry naar de verschillende stranden gaan was al top, maar we zijn ook meermaals naar het Royal National Park gegaan. Ook onderdeel van Sydney, dit natuurpark heeft rust, natuur en meerdere stranden. Ons favoriet was het Wattamolla Beach met een waterval, lagune en een strand. In tegenstelling tot de bekendere stranden zoals Bondi Beach is er op zulke stranden geen “shark control”, maar daar staat tegenover dat je het massatoerisme ontloopt en je voor je gevoel echt in de natuur bent.

Rust en respect

De rust en het respect welke in Sydney heersen hebben een enorme indruk op me gemaakt. Het is overal wel druk en er zijn veel mensen, maar er is geen gejaagdheid of agressie. Met verbazing heb ik gekeken hoe mensen voordeuren open lieten staan, spullen en zelfs geld langs een zwembad of op een strand lieten liggen of een telefoon op tafel lieten liggen als ze in een bar even naar het toilet moesten. Deze veiligheid hoort de normaalste zaak van de wereld te zijn, maar ik heb helaas in Nederland toch andere ervaringen.

Dat samen genomen met de beleefdheid en vriendelijkheid van de mensen heb ik als heel prettig ervaren. Dit laatste hangt overigens wel van je karakter af. Deze beleefdheid kan namelijk ook worden uitgelegd als gereserveerdheid. Men is er niet op uit om kennis met je te maken en alles van je te weten komen, maar laten je met rust. Men is op meer zichzelf, maar als er een onderlinge klik is zijn ze wel heel open naar je. Zelf vond ik dat heel fijn. Als ik ergens binnenloop hoef ik niet per se mijn hele levensverhaal met iemand te delen of alles van een ander te weten te komen, ik kan prima zonder conversatie met een kop koffie (of een biertje) op een barkruk zitten.

Dit wil niet zeggen dat Australiërs niet gezellig zijn. In tegendeel. Na een gezellige middag langs een brouwerij en wat hotels (in Australië heten de meeste bars nog “hotel” in verband met vergunningen) ben ik met Valerie en Pat een avond wezen stappen en er veel aardige mensen ontmoet en gesproken. Het verschil is alleen dat, in mijn ogen, de Australiërs je meer in je waarde laten en pas toenadering zoeken als ze merken dat je het zelf ook wilt.

Met Val & Pat

Waar het deze reis echter vooral om ging was het samen zijn met de familie en het ervaren van Sydney en Australië. Mijn oudere zus Susanne kwam 2 weken later invliegen om ook tijd met ons door te brengen. Ik kan me niet herinneren wanneer ik voor het laatst met beide zussen op vakantie was haha, maar dat het heel gezellig was was zeker! We hebben veel gelachen en genoten van al het moois wat Sydney te bieden heeft. Hoewel Susanne (wonend in Eindhoven) en ik elkaar regelmatig zien, is het toch anders om zo samen een huis te delen op vakantie. Je spreekt elkaar dan toch anders en minder vluchtig.

Met zijn allen uit eten

Even leek het erop alsof het gehuurde huis via Airbnb die we voor ons gezamenlijk verblijf hadden geboekt onze vakantie zou verstoren. Bij inchecken bleek het huis overmatig vuil. Al het beddengoed zat onder de (menselijke) vlekken, de douche werkte niet, er zat bloed op de telefoon en de koelkast stond vol met rottende artikelen. We hebben dit niet geaccepteerd, onze spullen gepakt en het huis direct verlaten. We waren genoodzaakt tot het boeken van tijdelijke accommodaties en doordat we niet tot een overeenkomst met de verhuurders kwamen, hadden we hier enkele dagen veel stress van.

De verhuurders gingen niet akkoord met ons verzoek tot restitutie en van Airbnb’s klantenservice konden we ook geen hulp verwachten. Hoewel ze zich in horen te zetten als mediator en we nauwlettend contact via vele telefonische gesprekken met verschillende case managers met ze hebben gehad, is er nog altijd geen oplossing. Er is geen standaard noch controle dat verhuurders horen te leveren wat ze beloven. Airbnb heeft zichzelf geprofileerd als onbetrouwbaar, inconsistent en negeert de zelf opgestelde voorwaarden. Op zijn zachtst gezegd voelden we ons in de steek gelaten en hebben we na een paar dagen van tijdelijke onderkomens besloten om een nieuw huis elders te huren en deze zaak over te dragen aan een juridische instantie, zodat we in ieder geval weer vakantie konden gaan vieren.

Tot op de dag van de vandaag zijn we in gesprek met Airbnb, de verhuurders en een juridische bemiddelaar die zich voor ons inzet. Wanneer er definitief uitsluitsel is zal ik meer over deze zaak gaan delen in een nieuwe blog.

Activiteiten

In de weken dat we er waren zijn we alleen in Sydney gebleven. Nu is Sydney groot, heel groot. Maar we wilden ook het reizen beperken en zoveel mogelijk ontspannen genieten met elkaar. Voor mij leek me dit ook fysiek beter. Zou het zo enorm zonde hebben gevonden als ik over mijn grenzen zou zijn gegaan en dagen aan me voorbij had laten moeten gaan. Gelukkig was dit niet het geval! Ik ben overigens wel heel nieuwsgierig hoe plaatsen als Melbourne, Canberra en Adelaide bijvoorbeeld zijn, maar dit ga ik hopelijk in de toekomst nog zien :-).

In Sydney zelf hebben we de verschillende woonwijken van Valerie en Pat bezocht en veel leuke dingen gedaan. Natuurlijk kon een avondje bowlen ook niet ontbreken. Op een vrijdagavond zijn we naar de bowlingbaan met de toepasselijke naam “Kingpin” in Darling Harbour gegaan. Deze klassieker met Woody Harrelson blijft mijn favoriete bowlingfilm. Het toeval bleek dat dit ook een avond met zware onweer zou worden en we er dus verstandig aan deden om de avond indoor door te brengen. Het onweer was zo spectaculair dat nu.nl er zelfs een timelapse van deelde: link.

Het zou een roerige avond worden. In de eerste plaats omdat mijn moeder Irene de eerste game verdiend en verrassend won ;-). In de tweede plaats, omdat je in Australië per speler per game moet betalen en geen baan huurt zoals in Nederland. Maar voornamelijk omdat er van alles mis ging. We hebben 3 keer van baan moeten wisselen in verband met een lekkende airco en een kapotte baan. Het mocht de pret allemaal niet drukken en het werd keurig opgelost met consumptiebonnen en een gratis game. Dat er tijdens het onweer duizenden huizen zonder stroom hebben gezeten is compleet aan ons voorbij gegaan…

Absoluut het leukste vond ik het huren van een pontoon bootje. Deze kun je zonder vaarbewijs huren en gebruiken om naar allerlei mooie aanlegpunten binnen in het havengebied van Sydney te navigeren. In enkele uren hebben we de stad van een andere kant gezien en zijn we naar mooie baaitjes met verlaten stranden gegaan. Op Instagram deelde ik een korte video:

https://www.instagram.com/p/BuIPkOQBCx-/

Terugreizen

Na een paar prachtige weken was het weer tijd om terug naar Nederland te gaan. Voor deze langere stopover op Singapore verbleven we in een ander hotel in een andere wijk. Met het prachtige Regent hotel als uitvalsbasis, hebben mijn moeder en ik nog even de tijd genomen om Singapore te zien. Zo zijn we onder andere, per kabelbaan, naar het eiland van Sentosa gegaan wat bekend staat om zijn stranden en het attractiepark Universal Studio’s. Hebben we Chinatown gezien en onze ogen uitgekeken aan deze moderne stad. De hoeveelheid winkelcentra zijn niet te tellen en sommigen zijn zelfs 24 uur geopend!

Singapore by night

Kort samengevat is Singapore absoluut een stad / land wat de moeite waard is. Het is op zichzelf al ontzettend indrukwekkend wat Singapore wereldwijd heeft gepresteerd. De vele regels (geen kauwgum uitspugen, geen wilde dieren voeren etc.) zorgen er ook voor dat het een hele schone en nette stad is. Wat wel opvalt is dat de luchtvochtigheid ontzettend hoog is. In de dagen dat we er waren was het geregeld rond de 32 graden, maar voelde het vaak als 40 graden. Echt een tropisch gevoel.

Na een laatste middag bij het zwembad van het hotel was het dan tijd om terug te gaan vliegen. De 14 uur durende terugvlucht duurde voor mij ditmaal net wat te lang. Zo’n paar uur voor aankomst begon mijn migraine, maar dit zette gelukkig niet al te gemeen door. Aangekomen op Schiphol stond mijn vader Tok ons op te wachten, haalden we nog een kop koffie en reden we naar huis. Met het direct weer werken en de jetlag ben ik fysiek nog wel wat van slag, maar hier maak ik me verder geen zorgen over. Dit komt met een paar dagen rust vanzelf wel weer goed.

Fijn gevoel

Misschien is het je opgevallen dat ik eerder schreef dat ik Sydney ook als thuiskomen heb ervaren. In totaal ben ik een maand van huis geweest en voelt het weerzien met mijn zusje sowieso als thuiskomen, waar ook ter wereld. De grote afstand en het elkaar niet zien went wel, maar het gemis blijft. Ik zou het zoveel fijner vinden als we als familie allemaal in de buurt van elkaar hadden gewoond. Maar ik begrijp absoluut dat Valerie zo ontzettend fijn in Sydney woont en 5 jaar geleden is geëmigreerd.

Ik heb ook mogen ervaren hoe een ander land, klimaat en cultuur invloed hebben op mijn gezondheid. Dit heb ik eerder met vakanties ook mee mogen maken in landen als Spanje, Portugal en Turkije waar ik me dankzij het klimaat me ook beter voel, maar Australië voelt als veel meer dan dat. Ik kan het niet helemaal onder woorden brengen, het is een gevoel. Een gevoel wat ik niet in een ander land heb gevoeld, zelfs niet op een prachtig eiland in Indonesië zoals Bali. Australië voelt als “mijn” land. Een land met een cultuur en klimaat wat bij me past. Een perfecte mix tussen Oost en West, werk en ontspanning, stad en natuur met een sereen en veilig gevoel.

Niet dat ik ongelukkig ben in Nederland en niet dat ik nu direct ga roepen te willen emigreren. Ik heb hier mijn basis; vrienden en familie waar ik veel waarde aan hecht en mijn werk. Maar het feit dat ik me in een, voor mij, gunstiger klimaat me zoveel fitter en gezonder voel en het feit dat Sydney zoveel indruk op me heeft gemaakt heeft me wel aan het denken gezet. Het is een ervaring die ik voor mijn gevoel mee heb moeten maken, zonder te weten waartoe het gaat leiden. Ik prijs me dan ook heel gelukkig dat het me gelukt is om te gaan en Sydney te hebben mogen ervaren.

Ter afsluiting nog een tip voor als je een sfeerimpressie van Australië wilt krijgen… Je kunt natuurlijk zelf een vlucht boeken en naar Australië gaan… Maar voor de thuisblijver is het veel makkelijker om de serie Instant Hotel op Netflix te kijken. Eigenlijk lijkt het programma op Bed and Breakfast met als verschil dat het hier over huis- appartementenverhuur in Australië gaat. Net als in B & B beoordelen verhuurders elkaars verblijven.