Afgelopen weekend waren er enkele nieuwsitems over Lyme. Zo was er op EenVandaag een reportage te zien waarin lotgenote Lauri Giepmans (21) vertelt hoe ze leeft met Lyme en deelde de Lymevereniging de resultaten over een onlangs gevoerd onderzoek.

EenVandaag

Chronische Lyme-patiënten denken veel aan zelfdoding
Drie op de tien patiënten dacht er de laatste maand aan een eind aan hun leven te maken. Dat is heel ver bovengemiddeld. De kwaliteit van leven van mensen is erg laag: patiënten geven hun leven een gemiddeld rapportcijfer van 4,5. Een op de zes leeft een groot deel van de tijd in een donkere kamer. De helft komt weinig uit huis.

Het merendeel van de patiënten voelt zich aan hun lot overgelaten en niet serieus genomen door hun artsen. De gezondheidszorg krijgt daarom gemiddeld een cijfer van 2,3 en maar 5 procent geeft het een voldoende. Ze voelen zich niet geloofd en serieus genomen. De helft van de 1657 ondervraagde chronische Lyme-patiënten ziet helemaal geen dokter meer.

Bekijk de reportage terug via onderstaande video of via deze link: klik hier.

Lauri

School was te heftig
Lauri (21) heeft al negen jaar de ziekte van Lyme. “Ik was 12 toen ik de eerste symptomen kreeg. Mijn knie deed pijn en ik was erg moe. Lang dacht ik dat het aan mijn groeispurt lag, we deden daarom thuis niets. Na een half jaar ging ik naar de huisarts. Bij de kinderarts kreeg ik een Lyme-test: die was negatief. De symptomen werden erger en ik kreeg de diagnose fibromyalgie. Dat is een verzamelnaam voor van alles.”

Eerste vlog van Lauri (week van de teek 2019):

Lees meer over Lauri hier of op haar blog hier en/of volg haar vlogs op YouTube hier.

Hart van Nederland

Ook was er afgelopen weekend een reportage van Helene’s leven met chronische Lyme in Hart van Nederland te zien, waarin ook de resultaten van de Lyme monitor wederom werden gedeeld.

Of bekijk het via deze link: klik hier (vanaf minuut 5).