Onlangs heb ik ik meegewerkt aan een interview voor de Nationale Zorggids om de problematiek van de ziekte van Lyme ten aanzien van de Nederlandse zorg aan het licht te brengen.

GEEN RODE KRING EN ALSNOG LYME. 

“Ik denk dat ik als tiener al besmet ben geraakt met de Borrelia-bacterie. Van de verschillende tekenbeten heb ik echter nooit een rode kring gezien. Toen ik op mijn achttiende in 2006 een tropisch virus, opgelopen in Thailand, niet leek te overwinnen, besefte ik dat er lichamelijk iets aan de hand was. Later bleek dat ik dat ik inderdaad de ziekte van Lyme had opgelopen en dat het een fabel is dat je alleen besmet bent geraakt met de Borrelia-bacterie wanneer er een rode kring ontstaat. Had ik dat maar eerder geweten.

“Na een aantal jaren aanmodderen heb ik besloten om met werken en sporten te stoppen en naar het ziekenhuis te gaan om me te laten onderzoeken. Ik had allerlei klachten die varieerden van spier- en gewrichtspijnen tot aan zenuwpijnen. Die laatste waren echt heel hevig. Ik heb echt maanden gehad dat ik van de pijn in bed lag, geen televisie kon kijken en geen geluid kon hebben. Bovendien is de vermoeidheid er altijd. Het grootste probleem is misschien dat je immuunsysteem heel zwak is. Je bent heel vatbaar voor andere ziekten.”

Zie voor het gehele artikel: https://www.nationalezorggids.nl/interviews/nieuws/42639-lyme-soms-zo-ziek-dat-je-een-straaltje-licht-niet-kan-verdragen.html