December Update

December Update

Hallo allemaal!

Het is weer even een tijdje geleden dat ik een blog heb geschreven… Om maar gelijk met de deur in huis te vallen… De laatste maanden ging het helaas een stuk minder! Waar ik van het voorjaar nog geweldig goed ging dankzij TCM & Rain en van de zomer veel progressie kende, stagneerde met de tijd mijn herstel. Mijn lijf bleek toch niet sterk genoeg te zijn om het vochtige en koude klimaat van Nederland te kunnen doorstaan.

Begin oktober kende ik wat pech… Ik kreeg griep, die ik overigens 7-8 x per jaar krijg, verzwakte weer… Verrekte kort daarop mijn rug… En kreeg weer griep. Die combinatie leidde er toe dat ik qua gezondheid weer helemaal was teruggevallen en mijn dagen weer vanuit bed door moest brengen. Het voordeel daarvan is dat ik de PS4 en Netflix eindelijk eens de aandacht kon geven die ze verdienen ;-)!

Gedurende mijn terugval heb ik me bewust even wat teruggetrokken van Social Media en het bloggen om even goed te kunnen overdenken wat ik nu precies wil. De mentale klap van het wéér moeten vallen en opstaan, waar ik dacht de stabiele weg omhoog te hadden gevonden, deed me twijfelen aan mijn huidige behandeltraject.

Klimaat

Het meest opmerkelijke wat bij mij terug blijft komen is hoe het klimaat van invloed op me is. Kort gezegd gedij ik het beste bij droog en warm weer. Hoe lager de luchtvochtigheid hoe beter. Ik heb dan ook liever dat het koud, maar gortdroog, is in Nederland dan een graad of 12 met constant een motregentje. Van de zomer ben ik naar Turkije geweest en hier leefde ik al heel snel op. Hoe kan het toch dat het weer zoveel invloed heeft?

Met het droge en warme klimaat heb ik minder last van mijn (zenuw)pijnen, zijn mijn spieren warmer waardoor ik makkelijker kan bewegen (of zelfs sporten) en slaap ik beter. Ik droom er dan ook geregeld van om te kunnen wonen in een land met dergelijk klimaat, maar om die stap te kunnen maken moet ik wel fit en stabiel genoeg zijn om te kunnen werken. En die fase heb ik helaas nog niet bereikt. Ik heb geregeld oplevingen, maar ook geregeld terugvallen. En juist in zo’n terugval ben ik echt niet in staat om volledig voor mezelf te zorgen, laat staan fulltime te werken.

Los hiervan wilde ik ook onderzoeken wat het nu precies voor me doet als ik in een slechte periode er even uit ga. Hoe lang ik hier baat bij heb. Of het me voldoende aan weet te sterken voor het NLe herfst- en winterklimaat. Om die reden ben ik onlangs dan ook naar Kaapverdië gegaan.

Kaapverdië

De Kaapverdische Eilanden liggen ten westen van Afrika en kenmerken zich door het stabiele klimaat. Het is er het hele jaar droog en tussen de 22 en 28 graden. Op het eiland Sal, waar ik naartoe ben gegaan, groeit dan ook helemaal niets. Laten we het een stukje woestijn in het midden van de oceaan noemen. Bovendien koelt het ’s nachts amper af en voelt het overdag, in de volle zon, niet te warm aan vanwege de wind. Voor mij het perfecte klimaat!

Als soort van “Health Test” ben ik hier juist in mijn slechte periode naartoe gegaan. Normaliter zou ik gewacht hebben tot ik wat fitter was geweest, om o.a. de reis beter aan te kunnen. Maar nu wilde ik juist weten wat het voor me doet als ik in zo’n klimaat zit en het echt niet zo best met me gaat. En daarbij wil ik gewoon weten, als ik weer aansterk en opleef, hoe lang ik er in NL dan weer baat bij heb.

De reis

De heenvlucht was voor mij veel te zwaar. Hoewel ik dit al verwachtte, viel het me toch enorm tegen. De vlucht van Amsterdam naar Sal kende een tussenstop in Boavista en het gehele traject duurde in zijn geheel zo’n 8 uur. Na 6 uur vliegen kwamen we aan op Boavista en toen kon ik al echt niet meer. Had een zware migraine en veel zenuwpijn en wilde maar wat graag het vliegtuig uit. Dat een NL’s echtpaar op Boavista uitstapte, terwijl zij ook door naar Sal moesten hielp ook niet mee. Ze moesten tenslotte weer van de airport geplukt worden om in ons toestel mee verder te gaan en dit zorgde voor een vertraging van een uur.

Eenmaal aangekomen in het hotel op Sal voelde ik me ellendig. Had ontzettend veel pijn en kon het felle zonlicht niet verdragen. Na even gedouched te hebben en toch even avond gegeten te hebben, ben ik naar bed gegaan en sliep ik gelukkig prima.

De twee weken op Sal

Ik was enorm blij dat ik relatief zeer snel herstelde van de reis. Na enkele dagen voelde ik me al veel en veel beter en was ik de meeste pijn kwijt. Tijd om te genieten…

 

Het heerlijke strand, de ietwat wilde zee, het geweldige weer… Het weer vrijuit kunnen lopen… Zwemmen… Zelfs joggen… Geweldig voelde ik me! Over de gehele twee weken kan ik dan ook kort zijn… Het was top! Zo’n wereld van verschil fysiek dan voor mijn vakantie… Ik blijf het bijzonder vinden wat een gunstig klimaat voor mijn gestel doet.

Wat foto’s…

Behandeling

Tijdens mijn verblijf op Kaapverdië heb ik bewust geen TCM Kruiden, pijnstilling of andere medicatie meegenomen om te kunnen evalueren wat nu wat doet. Wel had ik mijn Rain Soul bij, omdat ik daar veel baat bij heb. Maar ook omdat het me rust geeft als ik weet dat ik alle benodigde voedingsstoffen dagelijks binnen krijg. Ook heb ik veel gesprekken gehad met mijn moeder, die natuurgeneeskundig therapeute is, en ben ik me gaan verdiepen in het placebo-effect.

Placebo-effect

“Het placebo-effect is het niet specifieke effect of het verwachtingseffect, een (soms onverwacht) positief effect dat te zien is bij het toedienen van een niet actieve stof. Het placebo-effect wordt naar men aanneemt veroorzaakt door het vertrouwen, het geloof, de hoop en de verwachting die (onbewust) ontstaan door:

  1. de behandelaar
  2. het geconsulteerd worden voor een klacht
  3. de daaropvolgende behandeling

Placebo wordt het meest gebruikt in de betekenis van een positief verwachtingseffect op genezing, maar een negatief verwachtingseffect op genezing kan ook. Hiervoor wordt wel eens de term nocebo gebruikt. Meestal wordt ook een negatief verwachtingseffect een placebo-effect genoemd, omdat het nog steeds om een verwachtingseffect gaat.” (bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Placebo_(middel))

De misvatting die nog weleens wordt gemaakt is dat een placebo-effect alleen optreedt bij psychosomatische klachten. Maar in realiteit geeft het alleen hoe de kracht van de geest van invloed is op (zelf)genezing. De verwachting dat een bepaald middel of behandeling je zal genezen, of de pijn zal stillen, kan er daadwerkelijk voor zorgen dat dit gebeurd.

In een artikel van National Geographic was een opmerkelijke verhaal te lezen over een man met Parkinson die een experimentele behandeling met micro-elektroden kreeg en progressie boekte. Zelfs zodanig dat de Parkinson in regressie trad. Artsen waren niet alleen verbaasd omdat dit bijna nooit voorkomt, maar juist omdat de experimentele behandeling geen micro-elektroden betrof maar een placebo. De man in kwestie was er zodanig van overtuigd dat de behandeling zou gaan werken, dat het door het placebo-effect ook voor hem is gaan werken!

Dit vond ik dermate intrigerend dat ik me er nog verder in wil verdiepen. Blijkbaar is een geest / lichaam in staat een bepaald proces via manipulatie aan te sturen wat je in staat stelt om je eigen pijn te stillen of zelfs jezelf te genezen. Ik heb middels TCM, Rain en Mindset ook al veel progressie behaald. Ik ben fitter en sterker dan voorheen en ik kan beter met de pijn om gaan. Maar ik ben er nog niet.

Hoe nu verder

Mijn behandelvisie was al verschoven van “de Borrelia en co-infecties doden” naar “het immuunsysteem versterken en het zelfgenezend vermogen aanroepen”, maar dit geeft verdere stof tot nadenken. Want hoe dat zelfgenezend vermogen aan te roepen? Hoe kun je er voor zorgen dat je een bewuste en onbewuste volledige overtuiging krijgt van een middel of behandeling als je weet dat het een placebo is? Welke mindset of therapie is daar het meest geschikt voor? En dan nog… Er is maar een enkeling die het lukt. Het is zo’n complexe materie waar nog te weinig over bekend is.

Zelf ben ik er nog niet over uit hoe de toekomst er voor mij uit zal gaan zien. Wel weet ik dat een gunstig klimaat wonderen voor me doet en dat een bepaalde focus / mindset helpt met het omgaan met klachten.

Laten we met zijn allen eerst maar lekker de kerst gaan vieren en over enkele dagen proosten op een mooi Nieuwjaar :-).

Never Surrender en Fijne Feestdagen!

Bij deze wens ik eenieder alvast hele fijne feestdagen en een gezond en gelukkig 2017 toe!

 

Tot slot wil ik jullie er ook op attenderen dat ik een gratis weggeefactie online heb gezet. Opgeven kan nog t/m 24 December 23.59 CET.

Free Giveaway

https://www.instagram.com/p/BOR4daIFmDb/?taken-by=cpoort