Reactie op de uitzending

Reactie op de uitzending

Gisteren was ik te zien in de uitzending van de Groeten van Max. Een algemeen consumentenprogramma wat aandacht wilde schenken aan de ziekte van Lyme. Helaas komt deze ziekte steeds vaker voor en niet alleen in Nederland! Als subitem ben ikzelf te zien in een korte reportage als (chronisch) Lymepatiënt en werden er inhoudelijk vragen aan het RIVM gesteld. Insteek is om men te waarschuwen voor de potentiële gevaren en mogelijk ernstige gevolgen van de ziekte van Lyme.

Groeten van Max 15 Juni

Voor wie het niet heeft gezien en/of wilt terug zien, klik dan hier.

Allereerst wil ik Omroep Max en het productieteam ontzettend bedanken dat ze hier aandacht aan wilden besteden. Ik vond het prettig om hieraan mee te werken en ben Omroep Max ontzettend dankbaar dat ze dit platform hebben aangeboden.
Inhoudelijk wil ik met deze blog wel even reageren op hetgeen het RIVM in de uitzending heeft gezegd.

“Jaarlijks krijgen 25.000 mensen de ziekte van Lyme.”
Bij deze uitspraak dient opgemerkt te worden dat dit aantal alleen bestaat uit mensen die zich met een karakteristieke rode kring (E.M.) bij de huisarts hebben gemeld. Dit werkelijke aantal ligt dus veel hoger. De NVLP heeft het dan ook over jaarlijks 76.500 mensen die de ziekte van Lyme oplopen (bron: hier).

“Lyme komt op heel het Noordelijk Halfrond voor.”
De ziekte van Lyme is ook vastgesteld in landen in Zuid-Amerika, Afrika en in Australië. Ik ben van mening dat het wel degelijk ook in het Zuidelijk Halfrond voorkomt. Kaarten als deze laten dat ook zien: link en link. Theoretisch zou gesteld kunnen worden dat van alle gevallen in de landen van het Zuidelijk Halfrond de bacterie in het Noordelijk Halfrond opgelopen zou zijn, echter lijkt me dit zeer onwaarschijnlijk.

Wat ik in het algemeen onderbelicht vond is dat je na een tekenbeet niet altijd een rode kring (E.M.) hoeft te krijgen om de ziekte van Lyme te hebben of te krijgen. Om de website van het RIVM te citeren:

Houd tot 3 maanden na de tekenbeet de huid rond de beet in de gaten. Let op het ontstaan van een rode ring of andere klachten die kunnen duiden op de ziekte van Lyme. Soms kunnen mensen besmet raken zonder dat ze een rode ring hebben gezien. Krijgt u klachten? Ga naar de huisarts en meld dat u door een teek gebeten bent.

Persoonlijk vind ik het ook jammer dat de problematiek van Lyme, zoals bijvoorbeeld de behandeling, niet echt aan bod zijn gekomen. En dat bijvoorbeeld niets gezegd is over de co-infecties. Maar alles bij elkaar genomen hoop ik dat het allemaal helder is overgebracht.

Voor meer informatie over de ziekte van Lyme, verwijs ik graag naar de volgende websites:

Wat is de Ziekte van Lyme?

NVLP

Stichting Hope For Lyme

Stichting Tekenbeetziekten

RIVM

Ik sluit af met nogmaals een groot dankwoord aan de Omroep Max. Ontzettend fijn dat jullie in het programma aandacht hebben besteed aan deze rotziekte!

Infuus Vrijdag 5 Juni 2015

— Never Surrender —

Charlie