Artikel voor JewelryForFighters

Mijn artikel over Chronische Lyme voor JewelryForFighters (https://www.jewelryforfighters.nl/)

 

Mijn leven met chronische Lyme

Charlie-Robinson Poortvliet | charliepoortvliet.nl

 

Na jarenlang tobben met een zwak immuunsysteem, frequente (sport)blessures en onverklaarbare klachten, kreeg ik in 2013 aanvankelijk de diagnose ME-CVS. Vanuit het alternatieve circuit kreeg ik echter veel te horen dat ik de Borrelia bacterie, die de ziekte van Lyme veroorzaakt, zou hebben. Mijn ziekenhuistesten waren negatief, maar deze zijn slechts voor 34 – 59 % betrouwbaar. Ik besloot daarop gespecialiseerd onderzoek te laten verrichten in Duitsland en hier kwam al snel de diagnose (chronische) Lyme + co-infecties uit.

Mijn voornaamste klachten zijn spier- en gewrichtspijnen, vermoeidheid, een zwak immuunsysteem en migraines. In het dagelijkse leven voel ik me hier dan ook beperkt door. Soms denk ik nog wel eens terug aan de energie en algehele gezondheid die ik voor mijn ziekte had. Ik stond er geeneens bij stil hoe dankbaar ik hiervoor moest zijn en wat voor een privilege het is om gezond te zijn. Ik kon gaan en staan waar ik wilde en ik hoefde nooit na over te denken over mogelijke gevolgen ten aanzien van mijn gezondheid.

Die mate van zorgeloosheid en vrijheid mis ik zeker. Maar terugkijken heeft geen zin. Het is nu eenmaal niet anders, ik heb de chronische ziekte van Lyme en heb er mee te leven. Tot op heden is er geen bewezen effectieve behandelmethode, buiten de standaard antibioticakuur voor acute infecties. Bij langdurige besmetting is deze kuur vaak niet effectief, zo ook in mijn geval. Via alternatieve geneeswijzen als TCM (Traditional Chinese Medicine) heb ik wel verbetering mogen ervaren.

Met de jaren heb ik geleerd de ziekte te accepteren en daarbij ook te accepteren dat ik waarschijnlijk nooit helemaal zal gaan genezen. Met mijn 31 jaar ben ik na 12 jaar ziek zijn wel even klaar met het mentaal opladen en hopen in (langdurige) behandeltrajecten. Tot op heden heeft niets me weten te genezen en daarom laat ik het los. Onlangs heb ik het besluit gemaakt (zie: veranderingen) om de focus te verleggen van behandelen en genezen naar leefbaar leven. Ik ben voor mezelf gaan werken, probeer elke avond op de hometrainer te bewegen en voldoening uit het leven te halen. De energie die ik besteedde aan het behandelen van mijn ziekte, steek ik nu in het, binnen mijn grenzen, genieten van het leven.

De chronische ziekte van Lyme zal altijd een onderdeel van me zijn. Maar ik controleer de ziekte en de ziekte controleert mij niet. Door voor mezelf te werken kan ik mijn eigen uren bepalen, waardoor ik de vrijheid heb om bij te stellen als het minder met me gaat. Ik geef niet op, probeer er het beste van te maken en wie weet wat de toekomst allemaal zal gaan brengen ?!