Vandaag hebben we in besloten kring afscheid genomen van mijn held. Opa Henk is na een kort ziektebed op 87-jarige leeftijd overleden.

Mijn opa en ik hadden een bijzondere band. Van jongs af aan kwam ik bij hem en mijn Indonesische oma over de vloer. We zijn samen naar Pasar Malams gegaan, hebben samen vele reizen gemaakt en vooral heel veel gezelligheid gekend. In onze vrije tijd zochten we elkaar op om samen een drankje te drinken, vaak luisterend naar André Rieu. Maar vaak snel schakelend naar Krontjong muziek als oma die cd van Rieu weer even zat was en er bij kwam zitten met een koffie tubruk.

U heeft me zien opgroeien. Fit en sportief meegemaakt, maar ook ziek. Bij elk feestje was u erbij. Mijn goede vrienden heeft u allemaal gekend. We hebben samen de hele wereld gezien. Overal gelachen, gegeten en gedronken. We hebben samen zoveel herinneringen gemaakt. Van stappen in Thailand tot aan het bijwonen van een concert in Maastricht. Opa… Wat hebben wij het gezellig gehad.

Maar mijn opa was voor mij zoveel meer dan alleen gezelligheid. Een echt familiemens. Trots op alles wat je presteerde, oprecht blij als je op bezoek kwam, altijd helpend als dat van hem gevraagd werd, alles delend en altijd welkom.  Waar hij voor mij een rolmodel was, was hij tegelijkertijd mijn grootste fan.

Ik weet nog goed hoe blij hij voor me was toen ik hem vertelde een relatie met Annemiek te hebben. Hoe trots hij was om dat ook op tv en in de krant te zien. Het hele verzorgingshuis, inclusief het personeel, bracht hij hiervan op de hoogte. Als ik dan langs kwam knipoogde hij naar me met een opmerking dat ik “goed geboerd” had. En hoe jammer hij het vond toen ik vertelde dat de relatie over is gegaan.

Opa… Ik had het u nog zo gegund om opgehaald te mogen worden. Om te genieten van een bitterbal, een vlammetje, een biertje of een wijntje. Om te lachen. Om te genieten. Om nog een keer samen te proosten.

Tsja, opa… Dat gaat helaas niet meer. De 2x per week dat ik u nog zag, alle dagen die ik u nog aan de telefoon had, ze zijn voorbij. Laten we gedag zeggen met een laatste “salut” en proosten op onze herinneringen.

Opa.. Henkie… U was en blijft en mijn held. Rust zacht en liefs aan oma Riek.